Davor Štefanek posetio opštinu Ljubovija
  • 22.03.2019.godine    
  • izveštava Vladimir Krstić  
poseta sportski savez opština ljubovija

U okviru plana obilaska teritorijalnih sportskih saveza, predsednik i sekretar Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek i Goran Marinković 21.03.2019. godine posetili su opštinu Ljubovija. Svečani prijem predstavnika Sportskog saveza Srbije održan je u kancelariji predsednika opštine Ljubovija, Milovana Kovačevića nakon kojeg je usledio radni sastanak.

Predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević pozdravio je prisutne članove Sportskog saveza Srbije izrazivši zahvalnost što su odlučili da posete opštinu Ljubovija. Nakon toga dao je reč generalnom sekretaru Sportskog saveza opštine Ljubovija, Vladimiru Krstiću koji je upoznao predsednika i generalnog sekretara sa stanjem sporta u opštini Ljubovija.

Generalni sekretar SSOLj-a je istakao da je ogromna čast to što smo imali priliku da ugostimo takvog šampiona koji je doneo mnogo radosti našoj zemlji. Nakon toga je upoznao prisutne članove SSS sa stanjem sporta, strukturom članstva i aktivnostima SSOLj-a. Kao prioritetni cilj istakao je to da je poštujući Nacionalnu strategiju razvoja sporta u Republici Srbiji i Program razvoja sporta opštine Ljubovija, SSOLj nastojao da uključi što veći broj građana u sistem sporta, naročito mladih, dece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Najveći rezultat ogleda se u povećanju broja devojčica koje se bave sportom. U odnosu na istraživanje koje je sprovedeno 2013.godine utvrdili smo da se nakon 5 godina broj devojčica koje se bave sportom dvostruko uvećao. Tome je doprinelo osnivanje novih sportskih udruženja različitih grana sporta kao i brojne manifestacije koje je pokrenuo Sportski savez opštine Ljubovija. Za kraj je istakao da SSOLj pruža aktivnu podršku školskom sportu i da će u narednom periodu pomoći u još većem obimu.

O problemima koji su uočeni kada je reč o sportu u opštini Ljubovija pričao je predsednik Sportskog saveza opštine Ljubovija Blagojević Goran. Predsednik SSOLj-a je prevashodno istakao probleme vezane u okviru oblasti razvoja sportske infrastrukture. Kao “gorući” problem označio je potrebu za izgradnjom sportske hale jer jedina postojeća hala SŠ “Vuk Karadžić” je praktično neuslovna i onemogućava razvoj drugih sportova zbog svojih dimenzija. Takođe, kao veliki problem istakao je i potrebu za izgradnjom fudbalskog terena sa veštačkom podlogom. Ovo je uslovljeno tim jer na teritoriji opštine Ljubovija postoje samo dva fudbalska terena u sklopu stadiona FK “Drina”u Ljuboviji koja ne mogu da opsluže sve korisnike zbog čega je došlo do velikih oštećenja na travnatim podlogama. Predsednik SSOLj-a je naglasio da bi izgradnjom ovih objekata pored nesumljivog uticaja na razvoj sporta u opštini Ljubovija pozitivno delovali i na razvoj sportskog turizma zbog potencijala koje opština Ljubovija poseduje.

Na njegove reči se nadovezao predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević, koji je istakao da će opština Ljubovija kroz rebalans budžeta obezbediti sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sportsku halu. Takođe, predsednik Skupštine opštine Ljubovija, Goran Josipović istakao je potrebu za rekonstrukcijom teniskih terena.

Predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek zahvalio se predstavnicima opštine Ljubovija na dočeku i istakao da slični problemi postoje i u drugim manjim sredinama. Naglasio je da Sportski savez Srbije ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i da će im ovaj problem predočiti. Istakao je da ne može pružiti konkretnu pomoć kada je reč o rešavanju ovih problema ali da Sportski savez Srbije može pružiti pomoć u vidu sportske opreme i rekvizita. Nakon razgovora sa predstavnicima opštine i Sportskog saveza opštine Ljubovija istakao je da se iz priloženih rezultata vidi da SSOLj ima želju da radi i podstiče razvoj sporta. Takođe, izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da upozna predstavnike opštine Ljubovija direktno jer to predstavlja najbolji vid komunikacije.

Generalni sekretar SSS, Goran Marinković izrazio je da ga izuzetno raduje procenat koji se izdvaja za razvoj sporta na teritoriji opštine Ljubovija. Pozvao je predsatvnike SSOLj-a da ukoliko imaju neku dobru ideju vezanu za razvoj sporta slobodno kontaktiraju SSS koji će im sigurno pomoći u realizaciji. Istakao da je izuzetno dobro što je svojim delovanjem SSOLj uspeo da uključi veliki broj dece u sport ali da to bude i u drugim uzrasnim strukturama stanovništva.

Zbog planiranih obaveza predstvnici Sportskog saveza Srbije nisu bili u mogućnosti da posete sportske objekte na teritoriji opštine Ljubovija ali da će to svakako imati u planu prilikom naredne posete.

radni sastanak sportskog saveza predsednik opštine